Antwerp Management School maakt rolstoeltoegankelijkheid in België zichtbaar met On Wheels
De toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit blijft een hardnekkig probleem in Antwerpen en vele andere steden. Daarom bundelden studenten van Antwerp Management School, een gerenommeerde business school, hun krachten met de organisatie On Wheels. Samen lanceerden ze een vernieuwde app die de toegankelijkheid van diverse locaties in Antwerpen en heel België in kaart brengt. TEAM LEWIS bracht dit initiatief onder de aandacht bij Belgische media met een perswandeling waarop de bekende Vlaamse comedian William Boeva aansloot om zijn persoonlijke ervaringen als rolstoelgebruiker te delen.
Uitdaging: rolstoelvriendelijkheid in Antwerpen
Van te hoge drempels en te smalle deuropeningen tot een gebrek aan liften: rolstoelgebruikers trotseren dagelijks tal van uitdagingen. Ook in Antwerpen schiet de rolstoelvriendelijkheid soms tekort. Maar liefst 92% van de Antwerpenaren met een beperkte mobiliteit ervaren toegankelijkheidsproblemen bij het navigeren door de stad, waarbij 77% van hen aangeeft niet zelfstandig te kunnen reizen vanwege deze obstakels. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door studenten van Antwerp Management School (AMS), als onderdeel van hun Action Learning Project binnen de cursus Global Leadership Skills. Het doel van dit project is om studenten dieper inzicht te geven in duurzaamheidsuitdagingen van organisaties, en om interculturele en interdisciplinaire leiderschaps- en teamwerkvaardigheden te ontwikkelen. Dat sluit perfect aan bij de missie van AMS om haar studenten op te leiden tot de beste leiders niet van, maar voorde wereld.
Om de toegankelijkheidsproblematiek in Antwerpen aan te pakken, werkten de studenten samen met On Wheels, een organisatie die zich inzet voor betere toegankelijkheid van steden, gebouwen en mobiliteit. On Wheels lanceerde in 2015 al een app die rolstoelgebruikers informeert over de toegankelijkheid van openbare ruimtes. “Het is zorgwekkend dat er momenteel geen Belgische wetgeving is die steden verplicht om hun infrastructuur aan te passen voor mensen met een beperking, wat leidt tot een gebrek aan algemene toegankelijkheid in het hele land. Door vooraf hun verplaatsingen te plannen, kunnen rolstoelgebruikers veel problemen voorkomen”, zegt een van de studenten hierover. Om meer bewustzijn te realiseren over deze problematiek en de vernieuwde app op de kaart te zetten, rekende AMS op de expertise en het netwerk van TEAM LEWIS.
Oplossing: perswandeling voor meer bewustwording
Voor hun samenwerking met de AMS-studenten had On Wheels al een app, maar die kon een update gebruiken vanwege verouderde gegevens en een niet-optimale gebruikerservaring. Daarom ontwikkelden de AMS-studenten een nieuwe app, waarin ze gegevens toevoegden van ongeveer 3.000 locaties in Antwerpen. Deze data omvatten deurbreedtes, drempelhoogtes, hellingen, rolstoeltoegankelijke toiletten, liften en foto’s van ingangen. De studenten hebben deze informatie zelf ter plaatse gemeten door op enkele weken tijd grote delen van Antwerpen te bezoeken. Maar hun doel was niet alleen om een nieuwe app te maken: AMS en On Wheels wilden ook meer bewustwording creëren onder Antwerpenaren en de bredere bevolking.
Om dit te bereiken, besloot TEAM LEWIS journalisten zelf de ervaring van een rolstoelgebruiker te tonen, zodat ze beter zouden begrijpen wat het probleem inhoudt en hoe AMS en On Wheels een oplossing bieden. William Boeva sloot aan bij de wandeling omdat hij vanuit zijn persoonlijke ervaring en overtuiging dit probleem mee wou aankaarten. De studenten van AMS toonden tijdens de wandeling hoe ze hun data verzamelden. Ze controleerden bijvoorbeeld of panden toegankelijk waren voor rolstoelen breder dan 80 cm en of er openbare toiletten waren die geschikt waren voor mensen met een handicap.
Resultaten: media-aandacht en bewustzijn
De wandeling door Antwerpen liet journalisten zelf de toegankelijkheidsproblemen ervaren, wat hen inspireerde om hierover te berichten. Hierdoor verschenen er artikelen in grote kranten zoals Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, en werd er een reportage uitgezonden op ATV. Dit resulteerde in een bereik van ongeveer 2,7 miljoen Belgen en verhoogde het bewustzijn over het probleem bij een breed publiek.