Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

Berrefonds

Kantoor

Diensten

Sectoren

Community Causes

Berrefonds: houvast voor ouders na het verlies van een kind


Elk jaar zijn er zoveel ouders die geconfronteerd worden met het overlijden van een kind, of dat nu plaatsvindt kort na de geboorte, als gevolg van een ongeluk, of door een vreselijke ziekte. Elke omstandigheid is een tragedie. Elk verlies is onbeschrijflijk. Het rouwproces dat volgt, is voor alle nabestaanden een ongelooflijk zware opdracht.  

Helaas krijgt dat rouwproces nog steeds niet de nodige aandacht binnen de professionele hulpverlening. Ook in onze samenleving krijgt het soms maar weinig ruimte.  

Het taboe rond de dood van een kind leidt ertoe dat ouders zich geïsoleerd voelen in hun verlies. Hoewel er vooruitgang merkbaar is in kleine en grote stappen, is er op het vlak van troost en begrip nog veel werk aan de winkel. Daarom blijft Berrefonds zich met veel liefde inzetten voor al die families die in heel België een kind verliezen. 

Wie zijn Berrefonds?  

In februari 2009 richtten Christine Vandenhole en Wouter Van Hoye Berrefonds vzw op. Toen ze bevielen van hun tweede zoon, besloten ze om geen geschenken, maar wel giften te vragen voor een nieuwe vzw ter ere van Berre, hun eerste zoon die stierf toen hij 10 weken oud was. 

 Wat begon als een kleinschalig idee om andere ouders te steunen bij het verlies van een baby, is nu uitgegroeid tot een warme organisatie die elke dag probeert een verschil te maken voor ouders, grootouders, familie, vrienden en verzorgers die te maken krijgen met het grootst denkbare verlies.  

De ‘koesterkoffer’, een koffertje vol spulletjes en inspiratie om blijvende herinneringen te maken, was het eerste en meest tastbare project van Berrefonds. Vandaag doen ze zoveel meer. De vzw geeft bijvoorbeeld ook workshops en opleidingen aan professionals zoals ambulanciers, verpleegsters, brandweermannen, politie, en dokters in opleiding over omgaan met het verlies van een kind. Ze organiseren ook koesterbabbels met lotgenoten en je kan bij hen terecht voor Eerste Hulp bij Formaliteiten (EHBF) ofwel tips bij administratieve rompslomp.   

Zo proberen ze ouders een stem te geven en samen het sociale taboe rond het verlies van een kind te doorbreken. Het voelt goed om het verschil te kunnen maken voor zo’n warme organisatie. Zeker omdat we van hen ook veel liefde terugkregen. Uiteindelijk zijn we zelfs verder gegaan dan een donatie en boden we hulp aan bij hun communicatiestrategie. Ik deel daarom graag ook hun reactie op ons engagement en onze donatie: “Bedankt voor deze geweldige steun. Het zijn uitdagende tijden met Covid-19 en deze steun maakt voor ons echt een verschil. Het voelde goed dat TEAM LEWIS meteen herkende waar ons pijnpunt ligt. We vonden het dan ook geweldig dat ze ons met hun expertise wilden ondersteunen in een samenwerking.”  – Christine Vandehole, oprichter van Berrefonds.

Wil jij je net als Sara inzetten voor het Berrefonds? Bezoek hun website en ontdek wat je voor hen kan betekenen.  

Neem contact op