Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

Mooimakers

Kantoor

Diensten

Influencer Marketing, Video

Sectoren

Lifestyle, public relations

Mooimakers en skater Samuel de Graef gaan strijd aan tegen zwerfvuil


Zwerfvuil is bij veel Vlamingen een belangrijke bron van ergernis. Daarom organiseert Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, regelmatig verschillende acties en projecten. Daarbij slaan ze de handen in elkaar met steden en gemeenten, om samen te streven naar een Vlaanderen zonder zwerfvuil en sluikstort. In 2022 zette Mooimakers zich samen met haar partners weer in op verschillende probleemlocaties in Vlaanderen. Voor één van die locaties werkten ze met TEAM LEWIS een bijzondere PR-campagne uit. 

Uitdaging

Jongeren als doelpubliek 

Voor haar nieuwe actie nam Mooimakers enkele Vlaamse skateparken onder de loep, omdat die ook vaak een probleemzone vormen als het gaat over zwerfvuil. Skateparken zijn vooral populair bij Vlaamse jongeren, een doelgroep die we graag al op jonge leeftijd warm maken om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Met het motto ‘Jong geleerd, oud gedaan’ in het achterhoofd, ging TEAM LEWIS bijgevolg met Mooimakers op zoek naar een gerichte strategie om jongeren te bereiken. 

Strategie

Een rolmodel voor jongeren 

TEAM LEWIS en Mooimakers riepen de hulp in van Samuel de Graef. De skater en vlogger is bijzonder populair omwille van zijn vlogs op YouTube, waarin hij regelmatig samenwerkt met influencers als Average Rob. Voor veel Vlaamse skatende jongeren is hij dan ook een echt voorbeeld. Via een speciale online formulier konden jonge skaters zich inschrijven voor een workshop met hem in het skatepark van Vorselaar. Om die te verdienen, moesten ze echter ook samen met Samuel al het zwerfvuil rond het skatepark opruimen. En dat leverde mooie resultaten op. 

Resultaten

Van artikels in print tot een reportage in nationale media 

Vele jongeren namen deel aan de actie. TEAM LEWIS stuurde een persbericht uit met een verslag van deze interessante dag, en ook Samuel postte een bericht op Instagram om de actie in de kijker te zetten. En dat zorgde voor veel interesse bij de pers. Onder andere Belga, De Zondag, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en VRT pikten het initiatief op. Bovendien werd de actie besproken op Radio 1, Radio 2 en MNM, waarbij zowel deelnemende jongeren als Samuel de Graef aan het woord werden gelaten in interviews. Als kers op de taart maakte VTM een uitgebreide reportage over de actie, waarin de problematiek van zwerfvuil in skateparken grondig aan bod kwam. Dat alles leverde een bereik op van maar liefst 6,7 miljoen mensen, goed voor een PR-waarde van 70.000. Kortom: de actie heeft ongetwijfeld veel mensen nog eens bewust gemaakt van de zwerfvuilproblematiek in Vlaanderen. TEAM LEWIS en Mooimakers zijn dan ook bijzonder fier dat ze samen de problematiek bespreekbaar kunnen maken bij jongeren, waardoor die zelf ook actie kunnen ondernemen in de strijd tegen zwerfvuil.  

Neem contact op