Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

OVAM

Kantoor

Antwerpen

Diensten

PR

Sectoren

Overheid

De OVAM en LEWIS lanceren De Grote Grondvraag


Hoe gezond is uw grond? Die vraag wilde OVAM samen met de Vlaamse gemeenten en steden helpen beantwoorden. De Grote Grondvraag geeft alle grondeigenaars in Vlaanderen de kans om te controleren of hun grond mogelijk vervuild is en eventueel gesaneerd moet worden. Tegen 2028 moeten alle Vlaamse risicogronden onderzocht zijn en tegen 2036 moeten alle (historisch) verontreinigde gronden minstens in sanering zijn.

 

Wie na De Grote Grondvraag eigenaar blijkt te zijn van een risicogrond, hoeft zich geen zorgen te maken. Niet elke risicogrond moet noodzakelijk gesaneerd worden. Een oriënterend bodemonderzoek biedt in eerste instantie vooral informatie en leidt niet noodzakelijk tot sanering. Is die sanering toch verplicht, dan zorgt de OVAM voor begeleiding bij alle stappen die de eigenaar moet zetten om zijn grond opnieuw gezond te maken. In heel wat gevallen zal de OVAM ook de kosten van het onderzoek én de sanering dragen.

Strategie


Samen met creatief bureau Bonka Circus ging LEWIS aan de slag met het uitrollen van De Grote Grondvraag. Want hoe informeer je alle Vlamingen het best over een onderwerp als dit? We kozen voor een tweedelige PR-aanpak:

 

Op 5 november werd de start van de campagne nationaal aangekondigd bij De Madammen op Radio 2, waar OVAM aanwezig was en de campagne mooi kon toelichten. Ook creëerden we een nationaal persbericht dat we aan alle belangerijke media in Vlaanderen bezorgden. Al snel ging de bal aan het rollen en namen de meeste nationale media onze berichtgeving over, met hier en daar een bijhorend interview voor de OVAM.

 

De Grote Grondvraag is een gefaseerd project. Bij de start van de campagne deden er 83 gemeenten mee en dat aantal groeit iedere week nog sterk. Het regionale belang van de campagne hebben we dan ook mooi uitgespeeld in onze regionale persberichten. We stelden per provincie een bericht op. Daarbij lag de focus op het belang van de ondersteuning van de lokale besturen om deze campagne te doen slagen en de mensen bewust te maken van de huidige situatie. Ook de streekgebonden berichtgeving werd mooi opgepikt door de media.

Resultaten


Met maar liefst

32

publicaties in Vlaanderen waaronder Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Standaard en het journaal en radionieuws op VRT, wist LEWIS de lancering van De Grote Grondvraag mooi in de kijker te zetten!

Neem contact op