Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

Vinum Et Spiritus

Kantoor

Brussel

Diensten

bewust drinken, PR

Sectoren

horeca, wijn en gedistilleerde dranken

TEAM LEWIS realiseert impactvolle campagne voor Vinum Et Spiritus


Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie voor wijn en gedistilleerde dranken, vertegenwoordigt producenten en handelaars binnen de sector, variërend van kleine ondernemingen tot multinationals. Het bedrijf streeft ernaar de belangen van zijn leden op alle niveaus te behartigen en ondersteunt hen bij het nastreven van duurzame economische groei. Vinum Et Spiritus wil een partner zijn van overheid en expertisecentra bij het promoten van een cultuur van verantwoord drinken als deel van een evenwichtige levensstijl, het ontraden van overmatig alcoholgebruik en het aanpakken van problematisch en schadelijk gebruik.

In het najaar van 2023 organiseerde Vinum Et Spiritus een opmerkelijke campagne rond bewust drinken, gericht op jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar oud. Dit initiatief was dringend nodig, aangezien maar liefst één op de drie Belgische jongeren aangeeft dat ze onder invloed van groepsdruk meer drinken, wat een van de voornaamste oorzaken is van bingedrinken. Bij 13% gebeurt dit zelfs regelmatig. We spreken van bingedrinken wanneer je meer dan vier alcoholconsumpties drinkt binnen een tijdspanne van twee uur.

Het doel was duidelijk: jongeren aanmoedigen om niet toe te geven aan groepsdruk en nee te zeggen tegen bingedrinken. Vinum Et Spiritus rekende op de expertise en het brede netwerk van TEAM LEWIS om deze kwestie meer onder de aandacht te brengen en de campagne in de schijnwerpers te plaatsen.

Uitdaging 

Meer bewustzijn rond bingedrinken 

Uit cijfers van Vinum Et Spiritus blijkt dat jongeren frequent bezwijken onder de sociale druk om hun alcoholgrenzen te overschrijden, vooral wanneer ze aangemoedigd worden door leeftijdsgenoten. Ondanks de vaak gezellige sfeer die dergelijke situaties omringt, brengt dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Om meer bewustzijn te genereren rond verantwoord drinken binnen deze doelgroep, sloeg Vinum Et Spiritus de handen in elkaar met TEAM LEWIS.  

Strategie

Exclusieve scoop 

Om de sensibiliseringscampagne van Vinum Et Spiritus naar buiten te brengen, formuleerde TEAM LEWIS allereerst een heldere en vooral nieuwswaardige kernboodschap. Hoewel het campagneconcept gebaseerd was op bestaande inzichten, was het belangrijk om nieuwe onderzoeksresultaten te presenteren. Via het partneronderzoeksbureau van Lucy (Buffle) doken we dieper in de problematiek. Op basis van dit onderzoek stelde TEAM LEWIS een persbericht op met een vernieuwende invalshoek. De Zondag en Sudinfo kregen de primeur om het nieuws te publiceren, gevolgd door een brede verspreiding van het persbericht.  

Resultaten

Bereik van 6 miljoen, nationaal en regionaal 

On n'est pas des pigeons VES

De impact van de strategie van TEAM LEWIS was indrukwekkend, met een aanzienlijke aanwezigheid in zowel nationale als regionale media. De campagne genereerde maar liefst zestien artikels in gerenommeerde nieuwsmedia zoals HLN, La Dernière Heure en De Morgen. De Zondag en Sudinfo brachten de onderzoeksresultaten en campagne exclusief in zowel print als online. Bovendien werden twee radio-features uitgezonden op Nostalgie en Bel RTL en kwam de campagne aan bod in tv-programma’s als On N’est Pas Des Pigeons en RTBF. Het totale bereik van de campagne overschreed de verwachtingen, met een indrukwekkende zes miljoen mensen die werden bereikt, waarmee het bewustzijn over verantwoord drinken aanzienlijk werd vergroot.

Resultaat: een geslaagde samenwerking met een zeer tevreden klant voor TEAM LEWIS! 

Neem contact op