Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

VZW Humain

Kantoor

Diensten

Sectoren

Community Causes

VZW Humain: de mens zien achter de vluchteling


Vluchtelingen riskeren hun leven om naar nieuwe landen te reizen. Ze komen terecht op plaatsen waar ze de mensen, de cultuur en de taal niet kennen. Velen van hen hebben geen andere keuze dan in Europese vluchtelingenkampen te blijven.  

En toen sloeg het coronavirus toe. De beelden van die kampen zijn blijven plakken op mijn netvlies. Van mensen die geen uitweg zagen en toch hulp zochten. Ook nu zullen er naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de stop op graanproductie nieuwe stromen van vluchtelingen toekomen in de kampen. Meer dan 6 miljoen Oekraïners zochten een nieuw onderkomen bij ons en volgens Frontex, het Europees Grens- en kustwachtagentschap, zullen er dat in de toekomst alleen nog maar meer zijn door de graancrisis. 

Het kriebelde bij mij om hier iets aan te doen. Gelukkig kan ik als werknemer bij TEAM LEWIS een jaarlijks bedrag spenderen aan een goed doel. Ik wist meteen dat ik hier VZW Humain mee wilde helpen.  

Wie zijn VZW Humain? 

VZW Humain is opgericht in 2016 door vrijwilligers. Het is een non-profitorganisatie die humanitaire hulp en hulpverlening biedt aan duizenden gestrande vluchtelingen in Noord-Frankrijk. Ze delen voedsel uit, geven ondersteuning met materiële hulp zoals warme kledij en ze proberen het leven in vluchtelingenkampen en opvangcentra zo draaglijk mogelijk te maken.   

De organisatie streeft naar gelijke kansen en een goede levensstandaard voor minderheidsgroepen of individuen. Zij doen dit via noodhulp waarmee ze levens redden, menselijk lijden verminderen en de menselijke waardigheid in het algemeen bewaken en beschermen. 

VZW Humain organiseert en coördineert de hulpverlening, zowel op internationaal als nationaal vlak. Ze signaleren de noden aan de verantwoordelijken, om zo structurele oplossingen af te dwingen of samen te realiseren. Ten slotte benadrukt VZW Humain het belang van de rechten van de mens, om zo ideeën van vrede, respect en wederzijds begrip tussen alle mensen en alle naties te laten groeien. 

Alles wat VZW Humain onderneemt, gebeurt met de intentie om aan iedereen een beter leven te geven.  Daarom verdient VZW Humain volgens mij niet alleen financiële compensatie, maar zouden ze ook mogen rekenen op aandacht voor hun onvermoeibare inzet om mensen in nood te helpen. Dankzij hen kunnen we allemaal iets doen, hoe klein ook, om van de wereld een betere plaats te maken.   

Wil je net als Lynn via een menselijk gebaar een groot verschil maken voor vluchtelingen? Momenteel staat hun werking even on hold, maar je kan alvast een kijkje nemen op de website van VZW Humain om te ontdekken hoe je hen bij eventuele toekomstige plannen kan ondersteunen. 

Neem contact op