Skip to main content
LEWIS

Door

Jennifer Vogels

Gepubliceerd op

November 18, 2022

Tags

communicatie, PR, trends

2023 staat voor de deur, maar hoe gaat dat er uit zien? Wat zijn de trends binnen het communicatielandschap? Wat doen de journalisten? En gaan we nog wel online werken? Dit en meer zal Jennifer Vogels in dit blog haarfijn uitleggen.


In plaats van het te hebben over alle nieuwe trends en ontwikkelingen voor communicatie in 2023, pleit ik ervoor dat we inzetten op het perfectioneren van onze huidige activiteiten. We gaan ons dit jaar richten op kwaliteit (in plaats van, jawel: kwantiteit). 

Als het ene jaar eindigt en het andere begint, is er geen gebrek aan artikels over marketing- en communicatietrends. Wat moeten communicatieprofessionals opnemen in de marketingplannen en -budgetten? Is iets de investering (nog) niet waard? We hebben ze allemaal gelezen, en hopelijk hebben we enkele aanbevelingen in onze plannen opgenomen waar dat zinvol is. Maar met de naderende recessie en daarmee krapper wordende budgetten, is efficiëntie belangrijker dan ooit. 

unsplash-meeting

Dit blog is ook gepubliceerd via Frankwatching 

Ethische communicatie

Het vertrouwen in de overheid, maar ook in andere instanties zoals banken en bedrijven, heeft flink onder druk gestaan de afgelopen jaren. Ook de Belgische media worden overwegend betrouwbaar geacht. Zo geven bijna 8 op de 10 Belgen (76%) aan dat ze vertrouwen hebben in radio als medium, bij televisie als medium ligt dat vertrouwen iets lager, met 65 procent. Dat vertrouwen is hard nodig in de ongewenste situatie waarin het crisiscommunicatie-draaiboek op tafel komt. Meer dan reputatie, staat in zo’n geval een goede relatie centraal. Toch kan dat vertrouwen niet afgedwongen worden. Het enige waar je invloed op hebt, is dat je betrouwbaar bént, zowel in je gedrag als in wat je communiceert. 

In 2023 gaan we wat betreft onze crisiscommunicatie weer een tandje bijsteken, en nog meer inzetten op ethische communicatie. Dit is een vorm van communicatie die berust op zakelijke waarden, zoals eerlijkheid, duidelijkheid en verantwoordelijkheid in je woorden en de daaruit voortvloeiende acties. 

Ethisch communiceren kan er niet alleen voor zorgen dat een crisis op de juiste manier wordt aangepakt, maar kan zelfs een crisis voorkómen. Proactief reageren en bewust zijn van je zwaktepunten, zelfs als dat je USP raakt, is essentieel. In 2023 moeten we ons er steeds meer van bewust zijn dat we als communicatieprofessionals de werkelijkheid creëren, en daarmee een flinke verantwoordelijkheid dragen.

Wederkerige relaties

Als je veel met journalisten werkt, weet je hoe moeilijk het momenteel is om media-aandacht te trekken, zelfs met een fantastisch verhaal. De gemiddelde journalist heeft nu 4 onderwerpen in de portefeuille, volgens het rapport The State of Journalism 2022 (pfd), tegenover 3 onderwerpen vorig jaar. Met andere woorden, journalisten hebben het druk. 

Uit het rapport blijkt echter ook dat 60% van de journalisten vindt dat hun band met PR-professionals voordelig is voor beide partijen, en 80% van de journalisten zegt dat pitches goed zijn voor een kwart of meer van hun artikelen. In een tijd waarin verslaggevers worden overspoeld met aanhoudende wereldnieuwsberichten in verband met de pandemie, de oorlog in Oekraïne, en talloze andere gebeurtenissen, willen ze de verslaggeving in evenwicht houden met positieve, kwalitatieve en goede verhalen. 

Blijf je sterke verhalen en waardevolle input dus pitchen, maar wees geduldig met onze journalistieke vrienden. Geef ze ook een reden om een boodschap te hebben aan wat je met hen deelt. Ook hiervoor geldt: kwaliteit (en dus een lagere frequentie) boven kwantiteit. 

Inzetten van owned media voor thought leadership

Hoe snel je PR-team ook kan nieuwsjacken, wanneer je een mediaprofessional snel wil bereiken met je boodschap, is er niets vlugger dan social media. Twitter is de snelste manier om informatie of nieuws te delen met de media. Andersom geldt hetzelfde: het platform is ook erg nuttig voor PR-professionals die op zoek zijn naar kansen. Journalisten, schrijvers en bloggers sturen vaak een tweet wanneer ze nieuwe pitches of bronnen nodig hebben voor een verhaal waar ze aan werken. 

Ik voorspel dat dit steeds meer en meer zal verschuiven naar LinkedIn, nu de toekomst van Twitter, sinds de overname in oktober, wankel is geworden. LinkedIn is het meest geschikte medium om je visie en verhaal op te delen in de B2B-sector, aangezien je als leidinggevende je thought leadership kan uitlichten en tonen aan vakgenoten. 

Bovendien is LinkedIn, als het networking-netwerk, ook uitermate geschikt voor B2B-merken: zij kunnen professionele relaties ontwikkelen met de media en andere professionals in hun sector. Maar let op: om hun campagnes tot leven te brengen, moeten PR-professionals zich niet te afhankelijk opstellen naar journalisten. Een evenwicht vinden tussen earned en owned media is essentieel in 2023. Dit zal niet alleen bedrijven de vrijheid geven om de content te creëren die ze wensen, maar zal ook de SEO-autoriteit stimuleren en de zichtbaarheid op alle platforms vergroten. 

Face-to-face interviews maken een comeback

Hoewel we ons sinds 2020 comfortabel voelen bij dagen die zijn gevuld met Zoom-calls, maken we ons in 2023 steeds meer los van onze laptops. Zo zullen we niet alleen weer vaker naar kantoor gaan en fysieke events bezoeken, maar zullen journalisten en media in 2023 ook het persoonlijke interview herinvoeren waar mogelijk. Deze PR-trend geldt vooral voor diepgaande reportages, profielen, en discussies over genuanceerde of controversiële onderwerpen. Je krijgt gewoon veel meer uit een persoon als je hem of haar persoonlijk spreekt. Ook kun je veel afleiden uit de non-verbale communicatie. 

Natuurlijk zullen Zoom-interviews en telefoongesprekken nog steeds gangbaar zijn, zoals ze altijd al zijn geweest indien face-to-face communicatie onmogelijk of niet praktisch is. Ik verwees er al eerder naar in deze post: journalisten hebben helaas niet altijd de tijd om op pad te gaan voor een interview. Desalniettemin moeten bedrijven wel voorbereid zijn op meer verzoeken om persoonlijke interviews en hun best doen om hun team daarvoor zoveel mogelijk beschikbaar te stellen. Dit komt niet alleen het gesprek (en dus de kwaliteit van de uitkomst) ten goede, maar ook de relatie. 

Denk na over een eigen podcast

De afgelopen jaren hebben we vele thought leaders van onze klanten laten aansluiten bij podcasts. Of dat nu was bij een van de business podcasts van BNR, of een niche podcast binnen je business: inmiddels hebben we er allemaal flink wat ervaring mee opgedaan. Het is volgend jaar dan ook tijd om te onderzoeken of een eigen podcast zou kunnen passen binnen je communicatiematrix. 

Bij het kiezen van het juiste kanaal is de boodschap uiteraard cruciaal. Vooral wanneer je je in een niche sector bevindt en een goeie boodschap (en veel doorzettingsvermogen) hebt, zou een eigen podcast de perfecte aanvulling kunnen zijn op je huidige kanalen. Op die manier kun je de boodschappen, die je nu misschien al uitdraagt via thought leadership-blogs, verder bespreken in een podcast. Andersom is een podcast ook een mooie bron voor interview-quotes voor in je blogs. Een transcriptie of verslag van de podcast voor je blog is ook een zeer effectieve manier om je content te hergebruiken, wat dan weer je SEO ten goede komt. 

Dat er ruimte genoeg is voor nog meer podcasts, blijkt wel uit onderzoek naar het aantal podcastluisteraars in België: ruim een kwart van de Belgen ouder dan 18 (26%) luistert tegenwoordig weleens naar een podcast. Staar je echter niet blind op het bereiken van een groot aantal luisteraars. De meest succesvolle Twitchers bijvoorbeeld, zijn juist die met een trouwe groep volgers: abonnees die telkens terugkomen en zo een community vormen. Ook hiervoor geldt: kwaliteit boven kwantiteit. 

Communicatie in 2023? Wees authentiek

Die boodschap wil ik je graag nog even meegeven als afsluiter. In deze digitale wereld, waarin we ons regelmatig begeven in de Metaverse en Web3, is er een sterk verlangen om af en toe terug naar de basis te gaan. Een deel van de reden kan zijn dat met de vele tools, strategieën en automatisering, het doel van echte connecties maken voor een deel verloren is gegaan. 

De oplossing? Wees authentiek. Richt je op het kwalitatieve element van betrokkenheid. En oefen transparantie om het je publiek gemakkelijker te maken om de dingen te doen die ze willen doen. En bovenal: geef je publiek iets waardevol in plaats van je alleen te richten op de ROI of sales. 

Benieuwd naar welke trend voor jouw bedrijf het meest toepassend is? Neem dan contact op met ons team voor een adviesgesprek.

Neem contact op