Skip to main content
LEWIS

Door

Denis Dalmans

Gepubliceerd op

May 8, 2020

Tags

PR, social media

Social media spelen een belangrijke rol in ons leven, daar bestaat geen twijfel meer over. Telkens we onze favoriete social media-kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat of Tiktok even doorlopen, duikt er altijd wel een verhaal, video of nieuwsbericht op dat onze aandacht trekt. Deze platformen zijn een vorm van expressie die ons in staat stellen om te laten zien wie we zijn door wat we posten en wat we leuk vinden. Of we het nu tof vinden of niet, social media zijn permanent aanwezige tools. We nemen vaak de tijd niet om na te denken over wat hun komst betekend heeft voor organisaties en PR-professionals. Naast een gigantisch aantal influencers, zijn er nog drie andere manieren waarop social media hun plaats hebben in de PR-industrie.


Het nieuws komt van overal

Het nieuws checken is vaak het eerste dat we doen als we wakker worden én de laatste bezigheid voor we naar bed gaan. De informatiemolen blijft 24 uur per dag en 7 dagen per week draaien. De nieuwste trends opvolgen, maakt deel uit van onze job. Het internet heeft dit allemaal mogelijk gemaakt, maar de komst van de vele sociale kanalen tilde het nog naar een heel ander niveau. Mensen worden al overladen met informatie, toch werken PR-professionals elke dag om berichten in gerenommeerde publicaties gepubliceerd te krijgen of met betaalde mediastrategieën – om de overload te beperken – hun klanten positief te positioneren.

Het is best een karwei om er elke dag weer uit te springen in een orkaan van nieuwsmeldingen op smartphones. Sociale media bieden op dat vlak mogelijkheden. Het vormt een spannende uitdaging om creatieve en kant-en-klare manieren te bedenken om de laatste krantenkoppen te halen of om het discours van de journalisten op te frissen in een constante 24-uurs newsfeed. Om een goed voorbeeld te geven: Twitter is één van onze bondgenoten geworden om opportuniteiten te ontdekken voor onze klanten of om aan newsjacking te doen.

Hashtags gaan de wereld rond

Haast elke dag klaagt er wel iemand op de Facebookpagina van een bedrijf over een gemiste vlucht of een slecht verpakt artikel. Dit kan de reputatie van een bedrijf schaden, maar je kan het ook als een waarschuwing beschouwen. Het geeft dit bedrijf de kans om sluimerende problemen uit te klaren en klanten weer tevreden te stellen – en zo toekomstige PR-vuurtjes al preventief te doven. Het kan zomaar leiden tot een nieuwe strategie om het bedrijfsimago in ere te herstellen.

Een originele campagne met een creatieve hashtag als motor van de strategie, kan ook een voltreffer zijn. Herinner je je de uitdaging met al die ijsemmers nog tegen Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)? De hashtag IceBucketChallenge verspreidde zich als een vuurtje en ging 6.2K keer de wereld rond. Dat heeft niet alleen awareness voor mensen met ALS gecreëerd, maar hielp ALS-organisaties ook om $115 miljoen op te halen. Dit toont aan dat zelfs kleine acties aanzienlijke dingen kunnen verwezenlijken.

Banden smeden

Banden smeden via sociale netwerken beperkt zich niet tot een like geven op Instagram. Een goed netwerk vormt de basis van public relations. Wat is een PR-professional zonder sterke banden met journalisten, klanten en collega’s? Dankzij sociale media is het makkelijker dan ooit om relaties op te bouwen. Even snel een Tweet of een rechtstreeks bericht aan een journalist (rekening houdend met zijn of haar favoriete thema’s natuurlijk) kan een verschil maken. Social media geven ook PR-professionals de mogelijkheid om het nieuws van journalisten die zij bijzonder relevant of interessant vinden te liken, te retweeten en te becommentariëren. Pitchen werkt zeker niet alleen via social media. Het is minstens zo belangrijk om te communiceren via e-mail, telefoon en in persoon. Sterk inzetten op sociale media kan wél een nuttige manier zijn om een meer informele relatie op te bouwen en tegelijk professioneel te blijven.

De sociale media hebben het speelveld van public relations ongetwijfeld verruimd, en dat gaat verder dan bovenstaande voorbeelden. Er bestaan oneindig veel manieren om ze in uw voordeel uit te spelen en uw digitale PR-strategie nog te verbeteren.

Bent u geïnteresseerd in onze PR of social media-diensten? Neem vandaag nog contact op met ons team en kijk hoe we u kunnen helpen.

Neem contact op