Hoewel het onderzoek is uitgevoerd voor Internationale Vrouwendag, bevestigen de resultaten ook hier weer dat gendergelijkheid het hele jaar door prioriteit zou moeten hebben. Meer dan 75 procent van de respondenten vindt dat bedrijven beleid moeten voeren dat vrouwen op de werkvloer ondersteunt. 47 procent is van mening dat gendergelijkheid minder aandacht krijgt door de focus op huidige geopolitieke problemen.
Minder vrouwen in leidinggevende posities
Aan het onderzoek namen zowel mannen als vrouwen deel. Wat blijkt: vrouwen ontvingen afgelopen jaar minder vaak een loonsverhoging dan mannen (17% tegenover 24%). 23 procent van de vrouwen zegt een carrièrekans te hebben misgelopen vanwege hun geslacht, terwijl dit bij mannen slechts 12 procent is. Ook zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. Het aantal vrouwen in senior managementrollen daalde in 2024 naar 53 procent, een afname van 3 procentpunten vergeleken met 2023.
Gebrek aan flexibiliteit reden voor ontslag
Eén derde van de vrouwen overweegt van job te veranderen vanwege ontevredenheid over het kantoorbeleid van hun werkgever, waarbij een gebrek aan flexibiliteit (45%) de grootste reden is. Vrouwen besteden vijf keer meer tijd aan onbetaald zorgwerk dan mannen, waardoor flexibiliteit voor hen extra belangrijk kan zijn om werk en privé te combineren. Wat kunnen werkgevers doen om vrouwen beter te ondersteunen? Voorgestelde maatregelen zijn het invoeren van een eerlijk loonbeleid (46%) en gezinsvriendelijke regelingen, zoals ouderschapsverlof en kinderopvangondersteuning (35%).
Zorgen over genderbias in AI
Respondenten maken zich niet alleen zorgen over genderongelijkheid op de werkvloer, maar ook over dergelijke ontwikkelingen in de onlinewereld. Slechts 28 procent van de respondenten was zich bewust van genderbias in AI-tools. Na uitleg hierover gaf meer dan de helft (51%) aan zich zorgen te maken over dit probleem. De meerderheid (66%) vindt dat overheden regelgeving moeten invoeren om genderbias in AI tegen te gaan.
Ook seksistische uitingen op sociale media roepen bezorgdheid op, vooral onder gen Z (80%) en millennials (76%). Om seksisme tegen te gaan, vindt meer dan een derde dat strengere contentmoderatie nodig is op TikTok (38%), Facebook (36%) en Instagram (35%).
Wat kunnen mannen doen?
Vrouwen zouden graag zien dat mannen zich actief inzetten voor gendergelijkheid, bijvoorbeeld door zich uit te spreken over gelijke leiderschapskansen (39%) en genderdiscriminatie op de werkvloer (ook 39%). Het onderzoek toont aan dat mannen bereid zijn deze rol op zich te nemen. Ze voelen zich het meest comfortabel bij het pleiten voor gelijk loon (41%), het aankaarten van discriminatie (37%) en een eerlijke verdeling van huishoudelijke– en zorgtaken (35%).
Vesna Jaric, Global Head of HeForShe, UN Women, zegt: “Rechten, gelijkheid en empowerment zijn noodzakelijk voor wereldwijde vooruitgang. We kunnen het ons niet veroorloven om aan de zijlijn te blijven staan. Gelijkheid is ieders verantwoordelijkheid. 2025 is hét jaar waarin iedereen zich samen inzet voor verandering.”
Download het volledige rapport op de website: https://www.teamlewis.com/heforshe/