Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

March 8, 2024

Tags

HeForShe, onderzoek, TEAM LEWIS Foundation

Al lange tijd praten mensen vaak over de vraag waarom vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Tegenwoordig groeien de inkomens van mannen en vrouwen steeds meer naar elkaar toe. Toch zijn we er nog niet helemaal. Dit was ook duidelijk merkbaar tijdens de economische gevolgen van inflatie.


Inflatie heeft het afgelopen jaar meer impact gehad op vrouwen dan op mannen (59% vs. 53%). Dat blijkt uit onderzoek van de TEAM LEWIS Foundation ter ondersteuning van de HeForShe-beweging, die zich inzet voor gendergelijkheid en onderdeel uitmaakt van de UN Women. UN Women, een onderdeel van de VN, levert programma’s, beleid en normen om de mensenrechten van vrouwen te waarborgen en ervoor te zorgen dat elke vrouw en elk meisje hun volledige potentieel kunnen bereiken. Het wereldwijde onderzoek bevroeg ruim 5000 respondenten en toont aan dat oorlogen, armoede, klimaatverandering en de nasleep van COVID-19 negatieve invloeden hebben op gendergelijkheid.

Contact CTA-banner

Wij brengen jouw merkverhaal tot leven

Ons professionele team helpt je impact te maken en jouw bedrijfsdoelen te bereiken. We blinken uit in creativiteit en handelen pro-actief. Aarzel niet om vandaag nog contact met ons op te nemen.

Impact COVID-19

De impact van COVID-19 is vier jaar later nog steeds voelbaar. Toch is 72 procent van de ondervraagden zich niet bewust van de gevolgen van de pandemie op vrouwen. In 2020 verloren vrouwen wereldwijd 800 miljard euro aan inkomsten als gevolg van de pandemie.

Het onderzoek toont aan dat andere maatschappelijke kwesties, zoals gezondheidszorg, klimaatverandering en veiligheid, de investering in vrouwen en gendergelijkheid overschaduwen. Bovendien wist bijna de helft (47%) van de ondervraagden wist niet dat oorlog en conflicten kunnen leiden tot meer gender gerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes.

4 op de 10 beschouwt gezondheidszorg als belangrijkste maatschappelijke kwestie

Respondenten benoemen gezondheidszorg (43%), klimaatverandering (29%), armoede (26%) en veiligheid (25%) als de belangrijkste maatschappelijke kwesties. Genderongelijkheid volgt pas daarna. Wat opvalt is dat in de Verenigde Arabische Emiraten (28%) en China (23%) ongelijkheid hoger op de agenda staat dan in de rest van de wereld.

“COVID-19, conflicten en economische uitdagingen hebben de vooruitgang naar gelijkheid vertraagd. Het is belangrijk dat investeringen in vrouwen opnieuw worden benadrukt voor het succes van bedrijven, overheden en toekomstige generaties”, zegt Yvonne van Bokhoven, Executive Vice President EMEA & APAC bij TEAM LEWIS.

Het rapport geeft aan op welke gebieden vrouwen willen dat mannen verantwoordelijkheid nemen en ondersteuning bieden. Vrouwen willen bijvoorbeeld dat mannen zich uitspreken over gelijke salarissen (47%) en een betere verdeling in het gezin (40%). Op de vraag wat mannen kunnen doen om gelijke kansen te creëren, zien vrouwen het liefst dat mannen zich inzetten voor wetgeving rondom gelijke salarissen (31%), het verdelen van huishoudelijke taken (25%) en zorgtaken (24%). Daarnaast vinden de ondervraagden dat de overheid meer moet investeren in vrouwen.

“Financiële investeringen in vrouwen blijven ver ondermaats. We hebben jaarlijks een extra bedrag van 360 miljard euro nodig om de doelstelling van gendergelijkheid voor alle vrouwen en meisjes te bereiken (SDG 5). Het realiseren van vrouwenrechten is niet alleen een morele plicht, maar ook een slimme economische investering”, zegt Vesna Jaric, Head of HeForShe, UN Women.

Download het volledige rapport hier

Neem contact op