Skip to main content
LEWIS

Door

Maaike Linssen

Gepubliceerd op

May 4, 2020

Tags

crisiscommunicatie, marketing, tips & tricks

Moeten we nu doorgaan zoals we dat altijd doen met onze marketing of moeten we stoppen met alles? Wat zit daar allemaal tussenin? Kijk vooral niet te veel naar jezelf, maar bekijk hoe je waarde kunt toevoegen aan de maatschappij in tijden van crisis.


Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van onzekerheid. Onderzoek toont aan dat onzekerheid ons zelfs meer stress oplevert dan negatieve gebeurtenissen die wel te voorspellen zijn. Nu we worden geconfronteerd met de realiteit van COVID-19 – wat inmiddels helaas veel levens eist en de economie flink op zijn kop zet – is het geen verrassing dat we allemaal erg bezorgd zijn om wat ons nog te wachten staat.

Tijdens deze periode is het belangrijk dat merken snappen dat hun doelgroep te maken heeft met stress vanwege deze onzekerheden. Als marketeers moeten we logischerwijs een stap terug doen en de huidige situatie goed bekijken en aanpakken met een juiste dosering empathie. Dit kan ertoe leiden dat we campagnes die we maanden geleden hebben gepland, nu moeten terugtrekken omdat de inhoud ervan nu ongevoelig of totaal irrelevant is.

Bepaal welke veranderingen je moet maken in je sociale en contentmarketingstrategieën en houd daarbij rekening met het volgende:

Sla geen munt uit de pandemie

Overal waar we kijken, worden we overspoeld met nieuws over het coronavirus. Maar begrijp alsjeblieft goed dat dit geen marketingkans is voor jouw merk. Twitter geeft ook aan dat bedrijven moeten voorkomen dat ze zich opportunistisch koppelen aan de pandemie. Het laatste wat we als marketeers moeten doen is deze crisis proberen uit te buiten door ongepaste berichten te hashtaggen. Twitter heeft zelfs alle gepromote inhoud die verwijst naar COVID-19 verboden.

Kijk eens goed naar je contentkalender en overweeg het aantal geplande social posts te verlagen. Schrap alle ongepaste posts. Je voelt het vaak vanzelf aan of iets wel of niet gepast is. Als jouw merk, product of dienst echter waarde toevoegt aan deze situatie, zijn er uiteraard wel manieren om bij te dragen aan de conversatie.

Bedenk hoe je waarde kunt toevoegen

Het dagelijks leven staat op zijn kop. Dat geldt voor bijna iedereen, dus ook jouw doelgroep. Mensen werken thuis en moeten thuis ook zien te ontspannen. Als jouw merk hier op een positieve manier aan kan bijdragen, pas dan ook je communicatie hierop aan. Als het creëren van nieuwe content niet mogelijk is, voer dan een mini-audit uit op bestaande content om te zien welke erg succesvol was. Werk deze content bij en promoot deze opnieuw.

Bied je een product of dienst aan waar de doelgroep in deze periode aanzienlijk voordeel uit kan halen, overweeg dan om deze producten of diensten tijdelijk gratis aan te bieden.

Houd er uiteindelijk rekening mee dat de wensen, behoeften, verwachtingen en aankoopbeslissingen van klanten de afgelopen weken zijn veranderd en zullen blijven veranderen naarmate de situatie vordert. Zorg ervoor dat jouw bedrijf bereid is om marketingtechnieken aan te passen om de doelgroep nu en in de toekomst te ondersteunen.

Pas beelden aan op huidig tijdsbeeld

Marketeers moeten op hun hoede zijn dat wat normaal gesproken sterke content is, nu ongevoelig en ongepast kan overkomen. Pas content aan zodat deze aansluit bij het tijdsbeeld, door beelden van groepen mensen, gezellig gevulde restaurants, luchthavens, concerten, etc. te verwijderen. De omstandigheden veranderen elke dag en jouw doelgroep verwacht dat jouw merk mee verandert. Dit moet dan ook een prioriteit zijn in jouw marketingtactieken.

Straal optimisme uit

Het zijn moeilijke tijden, maar onthoud dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. De opgelegde social distancing eist zijn tol van de gemoedstoestand van de bevolking. Grijp daarom de kans om de doelgroep een steuntje in de rug te geven. Guinness liet dit heel goed zien in hun recente St. Patrick’s Day commercial. Zonder het virus direct te benoemen, zinspeelt de advertentie op het feit dat deze St. Patrick’s Day niet is zoals alle andere, maar verzekert het de kijkers dat ‘we weer zullen marcheren’. Deze boodschap was niet alleen in overeenstemming met de merkwaarden van Guinness en moedigde het publiek aan om veilig te blijven, maar het gaf kijkers ook een sprankje hoop en een beeld van veerkracht.

Naast al het nieuws over het coronavirus, heeft jouw doelgroep mogelijk ook behoefte aan positieve content op hun feed. Kun je relevante, positieve verhalen delen die jouw volgers een goed gevoel geven? Denk bijvoorbeeld aan de Instagram-pagina van A.S. Adventure, deze ‘feel good’-content is een welkome afwisseling voor jouw volgers.

Blijf op de hoogte

De situatie, het moraal en zelfs de regelgeving verandert met de dag. Blijf goed op de hoogte door nieuws te volgen, social media in de gaten te houden en de veranderende behoeften van je doelgroep te erkennen. Sta open voor de zorgen waarmee iedereen momenteel te maken heeft en voorzie je berichten van een goede hoeveelheid empathie.

Kort samengevat:

  • Blijf trouw aan je merk en communiceer alleen gepaste boodschappen
  • Bied je een product of dienst aan waar de doelgroep in deze periode aanzienlijk voordeel uit kan halen, overweeg dan om deze producten of diensten tijdelijk gratis of met korting aan te bieden
  • Voer een mini-audit uit op bestaande content om te zien wat er opnieuw kan worden gepromoot en die directe waarde zou toevoegen aan jouw doelgroep
  • Pas content aan zodat deze aansluit bij het tijdsbeeld
  • Plaats relevante, positieve verhalen die jouw volgers een goed gevoel geven
  • Blijf op de hoogte. Blijf veilig en blijf gezond!
Neem contact op