Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Elke Delys

Gepubliceerd op

March 30, 2020

Tags

digital marketing, instagram, social media, tips & tricks

In 2020 zijn er sociale mediakanalen in overvloed en blijven er ook steeds nieuwe opduiken. Elk platform biedt talloze mogelijkheden voor bedrijven om content te delen, hun doelgroep aan te spreken en elk kanaal heeft ook zijn eigen voordelen. Instagram is bijvoorbeeld de laatste jaren uitgegroeid tot één van de drukstbezochte sociale platformen ter wereld en krijgt ook steeds meer tools, features en mogelijkheden (al dan niet ‘gekopieerd’ van andere platformen zoals het populaire TikTok). Het is dus geen slecht idee om Instagram in te zetten als business tool, maar dit houdt niet vanzelfsprekend een meerwaarde in voor jouw merk of bedrijf.


Check eerst of je bedrijf wel een business account op Instagram nodig heeft

Ga eerst en vooral na wie jouw doelgroep is en of ze effectief op Instagram aanwezig zijn. Het is pas een logische stap om als bedrijf Instagram in te zetten als je doelgroep er ook actief is. Breng daarna in kaart wat je precies kan communiceren. Heb je creatieve visuals of inspirationele lifestylebeelden voor handen? Of heb je de middelen om hierin te investeren? En heb je tijd om content te voorzien en je platform dagelijks te monitoren? Zorg er eventueel ook voor dat je een deel van je mediabudget kan spenderen aan social advertising.

Heb je op alle bovenstaande vragen volmondig ja geantwoord? Dan is de kans groot dat jouw bedrijf goed kan scoren op Instagram. Denk wel goed na over de juiste strategie, look & feel en het volume van je berichten. Het kost namelijk heel wat tijd en energie om een inspirerende feed te onderhouden. Met onderstaande tips & tricks voor een kwalitatieve Instagram account, raak je wel al een heel eind op weg!

  1. Gebruik kwalitatieve en authentieke beelden

Instagram is een visueel platform dat draait om inspirerend beeldmateriaal. Gebruikers scrollen echter meestal snel door hun feed, dus zorg ervoor dat je opvalt tegenover de concurrentie met kwalitatieve en heldere foto’s. Je feed kan er bovendien prachtig uitzien, maar zorg vooral ook voor de nodige authenticiteit. Zo kan je je volgers bijvoorbeeld aanmoedigen om foto’s te delen van zichzelf of hun favoriete producten. Die kan je op jouw beurt weer delen op je bedrijfsaccount. Denk ook na over het gebruik van video’s. Volgens Instagram bekijken en reageren steeds meer op video’s dan op andere content, dus het algoritme van Instagram geeft video’s ook meer bereik. Kies verder ook een stijl die bij jouw bedrijf past en blijf erbij.

  1. Maak gebruik van relevante (en al dan niet unieke) hashtags

Door het gebruik van relevante hashtags, creëer je engagement met je doelgroep. Daarnaast zorgen hashtags er ook voor dat jouw business account makkelijk te vinden is, aangezien gebruikers die dezelfde hashtags als zoektermen gebruiken naar jouw pagina geleid worden. Gebruik geen generieke hashtag waardoor je post in de massa van hashtags kan verdwijnen, maar ga op zoek naar een unieke hashtag die je volgers kunnen overnemen. Gebruik bovendien ook niet te veel hashtags. Met vijf hashtags genereer je meer bereik dan met bijvoorbeeld tien.

  1. Post regelmatig op je business account

Laat zien dat je bedrijfsaccount actief is door regelmatig te posten. Dit kan uiteraard een mix zijn van vaste posts, Stories en uitzenden op IGTV maar zo blijf je top-of-mind en behoud je je huidige volgers. Door met regelmaat te posten blijf je voldoende traffic op je account genereren wat ook tot nieuwe  bezoekers én volgers kan leiden. Via een businessaccount kan je ook statistieken inkijken en makkelijk zien op welke tijdstippen je pagina het meeste bezocht wordt. Door op deze tijdstippen te posten, creëer je meer traffic wat eventueel kan leiden tot meer likes en volgers. 

  1. Maak gebruik van Instagram Stories

 Instagram voorspelt dat gebruikers steeds meer tijd besteden aan het bekijken van Instagram Stories dan aan het scrollen door hun feed. Het heeft dus zeker zin om af en toe Stories te publiceren via je bedrijfsaccount. Het is trouwens de ideale manier om je volgers exclusief mee te laten kijken achter de schermen en een meer menselijke kant van je merk of bedrijf te laten zien. Bij deze beelden moet de kwaliteit zeker niet perfect zijn, zolang je Stories maar spontaan, creatief en realistisch zijn. Verder kan je Instagram Stories gebruiken voor commerciële acties of beelden die niet in je vaste feed thuishoren.

  1. Claim je pagina vooraf

Het kan handig zijn om al vroeg een pagina of profiel aan te maken op Instagram zodat je naar de toekomst toe wel al de juiste gebruikersnaam in je bezit hebt en de concurrentie er niet mee kan gaan lopen. Deze naam achteraf proberen te claimen of afgeleiden maken waardoor je klanten je moeilijk terugvinden, is niet aangewezen.

 

Ondertussen helemaal overtuigd om actief over jouw merk te gaan posten op Instagram? Leg dan zeker ook vooraf je doelstellingen vast en neem de tijd om je volgers en hun gebruiksgedrag beter te leren kennen. Zo kan je achteraf makkelijk bekijken wat al dan niet werkt en je strategie eventueel bijsturen! Maar vergeet niet dat algoritmes van sociale media ook vaak veranderen. Wat nu werkt, werkt misschien binnen een aantal maanden al niet meer…

Wil je meer weten over het inzetten van Instagram of andere social tools voor jouw bedrijf? LEWIS denkt graag met je mee!

Neem contact op