Wat is voice search?
Met voice search geef je spraakgestuurde zoekopdrachten aan slimme assistenten. De meeste smartphones, speakers en andere smart devices hebben zo’n assistent ingebouwd. Denk aan Google Assistant op Android of Siri op iPhones. Met een simpele “Hey Siri” of “Hey Google” ben je al op weg.
Hoe werkt voice search?
Maar hoe werkt voice search eigenlijk? In plaats van een zoekopdracht te typen op bijvoorbeeld Google, stel je simpelweg je vraag hardop. Voice search gebruikt spraakherkenningstechnologie om jouw vraag om te zetten in een zoekopdracht op het web en presenteert je vervolgens de meest relevante resultaten. Doordat je spreekt in plaats van typt, voelt je opdracht natuurlijker en meer als een gesprek.
Waarom is voice search belangrijk?
In 2023 gebruikten 125,2 miljoen mensen wereldwijd voice search, waarbij 93,7% van de gesproken zoekopdrachten nauwkeurig werd beantwoord door een voice assistent. Voice search is dus enorm populair, en dat is niet voor niets. Waarom vinden mensen het zo geweldig? Allereerst het gemak: je hoeft je telefoon of laptop niet eens te pakken om een zoekopdracht in te typen. Je kunt bijvoorbeeld al kokend aan je spraakassistent vragen hoe lang je pasta moet koken. Daarnaast gaat het veel sneller dan typen. Tot slot krijg je ook nog eens meer gepersonaliseerde zoekresultaten, omdat voice assistenten jouw voorkeuren onthouden en beter inspelen op je behoeften.
6 SEO-strategieën voor voice search
De manier waarop we informatie zoeken verandert razendsnel door voice search. We formuleren zoekopdrachten anders en krijgen ook andere zoekresultaten voorgeschoteld. Dit heeft grote invloed op jouw SEO-strategie, waardoor voice search optimalisatie steeds belangrijker wordt. Je wilt natuurlijk dat jouw website niet alleen hoog scoort bij getypte zoekopdrachten, maar ook bij spraakgestuurd zoeken. Maar hoe doe je dat precies?
1. Gebruik long-tail zoekwoorden
Mensen gebruiken vaak langere zoekopdrachten bij voice search omdat ze gewoon in spreektaal praten. Bij text search houden we het korter. Voor voice search richt je je dus het beste op longtail zoektermen bij het optimaliseren van je landingspagina’s. Gebruik ook “hoe”- en “wat”-zoekwoorden. Met langere zoektermen van meer dan twee woorden vergroot je de kans dat jouw site opduikt in de organische zoekresultaten.
2. Kies voor local voice search
Google voice search toont vaak antwoorden op basis van je locatie. Daarom is het slim om je bedrijf vindbaar te maken door een Google bedrijfsprofiel aan te maken. Zoekmachines herkennen jouw bedrijf dan namelijk veel sneller voor die specifieke locatie. Stel dat iemand zoekt naar restaurants in Den Haag, dan komt jouw restaurant eerder naar boven als je Google bedrijfsprofiel up-to-date is.
Bovendien stellen gebruikers ook vaak lokale vragen, zoals “Waar is de dichtstbijzijnde bakker?” of “Wanneer opent de Noordermarkt in Amsterdam?”. Zorg daarom dat je website geoptimaliseerde pagina’s bevat met lokale zoekwoorden, zoals “PR-agency Amsterdam”.
3. Focus op je featured snippets
Een featured snippet is een uitgelicht kort antwoord dat bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt. Hierdoor kunnen mensen snel en gemakkelijk het antwoord op hun vraag vinden.
Veel voice search-opdrachten hebben betrekking op vragen als “Hoe maak ik een chocoladetaart?” of “Wat zijn de openingstijden van het zwembad?”. Door gebruik te maken van FAQ-pagina’s kan je deze vragen beantwoorden op je website. Bepaal welke zoekwoorden, vragen en antwoorden jij in de featured snippet wilt zien en kijk welke snippets nu al getoond worden voor die zoekwoorden. Optimaliseer je content op deze zoekwoorden.
Google geeft de voorkeur aan korte, beknopte antwoorden. Het typische resultaat met voice search bevat slechts 29 woorden. Lukt het je om in de featured snippet te komen? Dan is de kans groter dat jouw pagina verschijnt bij voice search-zoekopdrachten.
4. Onderschat mobiel zoeken niet
De meeste stemgestuurde zoekopdrachten komen via een mobiel apparaat. Daarom is het extra belangrijk dat jouw website er ook op een smartphone perfect uitziet. Zorg dat je landingspagina’s goed werken op een mobieltje, en dat de site responsief is en snel laadt. Blijf dit regelmatig controleren en optimaliseren.
5. Trage website = lagere ranking
Een snelle website scoort hoger in de zoekresultaten. Bij voice search is de snelheid van je site zelfs nóg crucialer dan bij text search. Mensen gebruiken, zoals net vermeld, vaak mobiele apparaten voor hun zoekopdrachten, en die zijn extra kieskeurig als het om snelheid gaat. Je laadtijd moet bijna onder de seconde liggen om echt goed te ranken.
6. Gebruik structured data
Schema-markup, oftewel structured data, is een code die je aan je webpagina’s toevoegt om zoekmachines te helpen je content beter te begrijpen. Door een schema-markup code toe te voegen aan je pagina’s, organiseer je je website zodat voice assistenten je content beter kunnen interpreteren. Hierdoor weten ze precies wanneer jouw pagina een goed antwoord biedt op een gesproken zoekopdracht.
Op zoek naar professionele hulp om je SEO-strategie te optimaliseren? Neem dan contact op met onze experts in zoekmachineoptimalisatie: stuur een mailtje naar [email protected] of bel +31 40 235 4600 voor een persoonlijk gesprek.