Skip to main content
LEWIS

Bedrijf

Mooimakers

Kantoor

Bruxelles

Diensten

pers, PR, sluikstort en zwerfvuil

Sectoren

afvalstoffen

TEAM LEWIS en Mooimakers


Zwerfvuil is bij veel Vlamingen een belangrijke bron van ergernis. Daarom organiseert Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, regelmatig verschillende acties en projecten. Daarbij slaan ze de handen in elkaar met steden en gemeenten om samen te streven naar een Vlaanderen zonder zwerfvuil en sluikstort.

Zo organiseerde Mooimakers van 2 tot 8 oktober 2023 hun zevende editie van “Week van de Handhaving”, een jaarlijks initiatief tegen sluikstort en zwerfvuil. Maar liefst 121 steden en gemeenten schreven zich in. Met deze actie wil Mooimakers de huidige sluikstort- en zwerfvuilproblematiek in de kijker zetten, met als doel mentaliteitswijziging. Daarbij kon TEAM LEWIS wel een handje helpen.

Uitdaging

Grotere bewustwording in Vlaanderen 

Sluikstort en zwerfvuil komen in alle maten en vormen voor: van achtergelaten sigarettenpeuken en etensresten tot gedumpte huisvuilzakken aan een overvolle vuilbak. Met hun jaarlijkse “Week van de Handhaving” wil Mooimakers een halt toeroepen op de huidige zwerfvuil- en sluikstortproblematiek. Dit jaar focuste de vzw voornamelijk op de zogenaamde “bijplaatsingen”. Hoewel mensen hun afval vaak met goede bedoelingen naast de volle vuilnisbak of glasbol leggen, is het echter verboden en staan er boetes op.

Maar liefst 121 Vlaamse steden en gemeenten schreven zich in voor de zevende editie van “Week van de Handhaving”, goed voor 283 acties. Ondanks het grote aantal deelnemers is de vzw van mening dat de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort nog lang niet gestreden is. Mooimakers vertrouwde dan ook op de expertise en het uitgebreide netwerk van TEAM LEWIS om meer bewustzijn te genereren rondom dit probleem in Vlaanderen.

mooimakers case

Strategie

Van een groots persmoment tot meerdere persberichten 

Om de huidige zwerfvuil- en sluikstortproblematiek onder de aandacht te brengen bij de Vlaamse pers, heeft TEAM LEWIS een gecoördineerde strategie ontwikkeld. Allereerst organiseerde TEAM LEWIS een persmoment in Mol, waar journalisten meer uitleg kregen over de complexiteit en ernst van bijplaatsingen. In samenwerking met de intercommunale ging het bureau ook in gesprek met twee vuilnismannen die uit eigen ervaring meer inzichten konden verschaffen over sluikstort en zwerfvuil. Dit bood een menselijk perspectief op het probleem en versterkte de boodschap.

Om de campagne rond bijplaatsingen visueel aantrekkelijker te maken voor media, organiseerde TEAM LEWIS ook een ophaalronde bij vuilnisbakken of glasbollen, waarbij “the good and the bad” werd getoond. De woordvoerder van Mooimakers benadrukte tijdens interviews het belang van handhaving in een doeltreffend sluikstortbeleid.

Om de kick-off van deze campagne kracht bij te zetten, werd er een nationaal persbericht verspreid met relevante cijfers, waaronder het aantal uitgedeelde GAS-boetes in 2023 en het aantal acties. De cijfers werden visueel ondersteund door een overzichtelijke infografiek. Bovendien deelde Mooimakers ook een overzicht van alle lokale besturen om een breder beeld te schetsen van de situatie.

TEAM LEWIS bracht tot slot de regionale initiatieven van lokale besturen onder de aandacht met de creatie van een persberichttemplate. Dit persbericht bevatte algemene informatie over Mooimakers en de Week van de Handhaving, evenals de cijfers uit het nationale bericht. Lokale besturen kregen de mogelijkheid om hun specifieke acties in te vullen, waardoor de boodschap op maat werd gemaakt voor elk grondgebied. Deze gecoördineerde aanpak versterkte de impact van de campagne en vergrootte de betrokkenheid op zowel nationaal als lokaal niveau.

Resultaten

Radio, tv en print: 15 publicaties 

De aanpak van TEAM LEWIS leverde heel wat mooie resultaten op. Vijftien verschillende media berichtten over Mooimakers’ “Week van de Handhaving”, zoals Belga, Radio 1, Nostalgie, HLN, RTV en nog veel meer.

De doeltreffende combinatie van een persmoment, persoonlijke getuigenissen, interviews en verschillende gerichte persberichten bleek effectief in het stimuleren van bewustzijn en het aansporen tot actie tegen bijplaatsingen, waardoor de Week van de Handhaving haar gestelde doelen behaalde.

Neem contact op