Skip to main content
LEWIS

Door

Fleur Dam

Gepubliceerd op

December 13, 2019

Tags

account based marketing, digital marketing

Nu we Digital Marketing eindelijk als gemeengoed gaan beschouwen en het weer gewoon marketing lijkt te gaan heten zien we bepaalde trends uit het verleden terugkomen, zoals de ontwikkeling van persona’s. Je kunt op dit moment geen marketing blog bezoeken of de tips en trucs om persona’s te ontwikkelen vliegen je om de oren. En met goed redenen, dankzij de ontwikkeling van persona’s krijg je een beter beeld van je doelgroep.

Vergroot je zichtbaarheid met TEAM LEWIS

Verken onze geïntegreerde PR-, digitale-, en contentdiensten. Met scherp advies en effectieve campagnes brengen we jouw doelstellingen tot leven. Samen realiseren we succes!


Lees ook: wat is account-based marketing?

In een tijd van personalisatie en customer experiences kun je als B2B marketeer niet meer wegkomen met het benaderen van één homogene doelgroep. Je zult je primaire doelgroep moeten segmenteren om te voldoen aan de verschillende eisen die een potentiële klant aan je stelt. Maar dit is meteen een veelgemaakte fout bij het ontwikkelen van persona’s: segmenten nemen als uitgangspunt. Het doel bij het ontwikkelen van een marketing persona moet niet het indelen van een doelgroep zijn, maar zich richten op het beter begrijpen van situaties en scenario’s waarbij een mens centraal staat.

De beste bron voor zo’n onderzoek zijn uiteraard je bestaande klanten. Qua vorm kun je kiezen voor een enquête of een diepte interview, maar er is een nog vaak onderschatte bron van informatie: de klantenservice. Wie weet beter wat de praktische problemen zijn van je klanten dan je collega’s die ze elke dag spreken? Door te vragen welke vragen klanten stellen, waar ze tegenaan lopen of door simpelweg de belangrijkste pagina’s van de FAQ-sectie van je website te analyseren ontdek je waarschijnlijk een schat aan informatie waarmee je persona’s verder kunt aanscherpen.

Lees ook: Welke marketing automation software past het beste bij jouw organisatie?

Drie gratis tools om marketing persona’s te creëren 

Hubspot Persona Generator

De Marketing Automation specialisten weten al langer het belang van persona’s op waarde te schatten en ontwikkelden daarom deze handige generator. Door een aantal eenvoudige stappen te doorlopen krijg je een mooie overzichtelijke pagina voor je persona.
https://www.hubspot.com/make-my-persona

Xtensio User Persona template

Naast 4 handige templates die je (online) kunt aanpassen kun je ook gebruik maken (na registratie voor een gratis account) van het uitgebreidere persona template in de omgeving van Xtensio. Ook handig is het template ‘User Persona Comparison’ waarin je verschillende elementen van je persona’s tegen elkaar kunt afzetten.
https://xtensio.com/user-persona/

Demand Metric

Liever gewoon lekker pragmatisch met Excel aan de slag? Dan zijn de templates van Demand Metric misschien handiger voor je. Met verschillende tabbladen kun je eenvoudig en overzichtelijk je persona’s gaan invullen.
https://www.demandmetric.com/content/buyer-persona-template

Welk template het meest geschikt is hangt uiteraard van je individuele situatie af. Doorgaans helpt het je een beter beeld te krijgen van je persona met meer details, de meeste van bovenstaande templates voorzien in extra secties die je kunt toevoegen.

Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van marketing persona’s en in het verbeteren van jouw account-based marketing strategie? Neem vandaag nog contact op!

Neem contact op