Skip to main content
LEWIS

Door

TEAM LEWIS

Gepubliceerd op

August 30, 2024

Tags

call-to-action, digital marketing

Table of Contents

    Call-to-actions (CTA) bestaan in alle vormen en kleuren. Goed geformuleerd, kunnen ze een krachtig hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelen te bereiken: of je nu een product wil verkopen, een lead wil verzamelen of simpelweg traffic wil sturen naar je website. De juiste CTA kan het verschil maken tussen een succesvolle campagne of een gemiste kans. Maar hoe schrijf je nu eigenlijk een goede call-to-action die je publiek ook écht aanspoort om iets te doen? Bij TEAM LEWIS delen we graag zeven handige call-to-action tips die je direct kunt toepassen op het ontwikkelen en implementeren van je CTA's.


    Wat is een call-to-action?

    Een call-to-action is een oproep tot actie die je doelgroep aanmoedigt tot een specifieke actie of handeling. Of het nu gaat om het invullen van een contactformulier, het kopen van een product, of het downloaden van een whitepaper, een krachtige CTA maakt het verschil. 

    Het succes van je call-to-action hangt af van hoe je de boodschap overbrengt, waar je de call-to-action button plaatst, en hoe aantrekkelijk deze button is voor je bezoekers. Een call-to-action kun je op allerlei plekken inzetten: van landingspagina’s en blogartikelen tot sociale media, e-mailcampagnes, video’s, geprinte materialen zoals folders en affiches, en online advertenties. 

    Boost je marketing

    Onze experts leiden jouw digitale strategie. Vertrouwd door startups, groeiende bedrijven en Fortune 500-merken om organisch nieuwe klanten aan te trekken.

    Waarom zijn call-to-actions belangrijk? 

    Een goede CTA is een belangrijk onderdeel van elke marketingcampagne. Het leidt je bezoekers naar de belangrijkste actie die je wilt dat ze ondernemen. Of je nu wilt dat mensen zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een product kopen of een offerte aanvragen, de juiste CTA kan je helpen om deze doelen te bereiken. Meestal zijn call-to-actions kort en krachtig, zoals: “Bestel nu”, “Download hier”, “Lees meer via de link in bio” of “Neem contact op”. Het doel is helder: de aandacht van je doelgroep grijpen en hen aanzetten tot actie. Ontdek met onze call-to-action voorbeelden en tips hoe je dit perfect doet!

    Call-to-action 

    Tips voor een goede call-to-action

    1. Zorg voor duidelijkheid en urgentie

    Wees helder over wat je wilt dat je bezoekers doen, en je hebt een effectieve CTA te pakken. Gebruik korte, krachtige zinnen zoals “Download nu”, “Direct bestellen” of “Koop vandaag nog”. Voeg een gevoel van urgentie toe met zinnen als “Beperkt aanbod!” of “Actie eindigt binnenkort!” om bezoekers sneller in beweging te krijgen.

    2. Zorg dat je CTA opvalt

    Goede call-to-actions trekken onmiddellijk de aandacht van je publiek. Ze moeten opvallen tussen de andere elementen wanneer iemand je website bezoekt of door je Instagramfeed scrollt. Gebruik contrasterende kleuren op je website om je CTA’s te laten opvallen. Zorg ervoor dat de kleur eruit knalt. Maar houd daarbij wel rekening met toegankelijkheid door te checken hoe compatibel je kleuren in verhouding tot elkaar zijn. 

    Er zijn handige tools om te checken of je kleurgebruik genoeg contrasteert of om vergelijkbare kleuren te vinden die wel impact maken in combinatie met leesbare lettertypes.

    3. Positioneer je call-to-action op strategisch

    Kies zorgvuldig waar je je CTA-button plaatst, afhankelijk van de context, het medium en de actie die je wilt uitlokken. Stel je voor dat je wilt dat bezoekers na het lezen van een blog je diensten bekijken. Zet dan direct na de intro een CTA-button naar je diensten. Niet iedereen scrolt namelijk helemaal naar beneden.

    Wil je daarentegen dat iemand bijvoorbeeld een boek koopt? Dat vereist meer overtuiging, omdat de lezer eerst moet geloven in de waarde van je boek. Zorg ervoor dat je alle belangrijke informatie over het boek biedt en de lezer enthousiasmeert voordat hij op de “koop”-knop drukt.

    4. Herhaling is key

    Op een landingspagina is het slim om je call-to-action te herhalen. Zet bijvoorbeeld een CTA-knop helemaal bovenaan en een andere helemaal onderaan de pagina. Door de call-to-action button op verschillende plekken te plaatsen zorg je ervoor dat deze makkelijk toegankelijk is en niet verloren gaat tussen andere elementen op je pagina. Je wilt tenslotte dat de gebruiker actie onderneemt. Bovendien voorkom je zo dat bezoekers helemaal naar boven of beneden moeten scrollen om de knop te vinden. 

    5. Schrijf actief en activerend

    Start je call-to-action met een werkwoord dat de lezer aanzet tot actie, zoals “koop”, “download”, of “ontdek”. Vermijd vage termen en kies voor duidelijke acties. Dit maakt je CTA direct en duidelijk, waardoor je boodschap sneller doordringt en de kans vergroot dat de lezer daadwerkelijk in actie komt.

    6. Verduidelijk wat er gebeurt na de klik

    Als je een link achter je CTA plaatst, moet je publiek precies weten wat hen te wachten staat. Laat duidelijk zien of de link naar een contactformulier leidt, direct naar de aankooppagina gaat, of hen meteen een download aanbiedt. Zorg ervoor dat je CTA-tekst helder aangeeft wat er gebeurt na het klikken, zodat je bezoekers niet voor verrassingen komen te staan.

    7. What’s in it for them?

    Duidelijk aangeven waar een link naartoe leidt, betekent niet automatisch dat de lezer erop klikt. Kader steeds waarom het de moeite waard is om de gewenste actie uit te voeren. Met andere woorden, wat levert het de gebruiker op? Focus op de voordelen voor de gebruiker en plaats jezelf in hun schoenen: zou jij klikken? 

    8. Doe de test! 

    Test de effectiviteit van je call-to-action eenvoudig met een A/B-test of vergelijkingstest. Leg verschillende call-to-actions voor aan je doelgroep en zie welke de meeste kliks krijgt. Toon versie A aan de ene helft en versie B aan de andere helft van je publiek. Zo ontdek je welke CTA het beste werkt en zorg je ervoor dat je de belangrijkste actie in de spotlight zet. 

    Bekijk altijd hoe je CTA presteert door conversiepercentages en bezoekersgedrag te analyseren. Gebruik tools zoals Hotjar om heatmaps te maken. Deze laten zien waar bezoekers het vaakst klikken, hoe ver ze scrollen, en waar hun muis beweegt. Met deze inzichten ontdek je welke delen van je pagina de meeste aandacht krijgen en welke minder opvallen. Pas je CTA’s aan op basis van deze gegevens om ze nog effectiever te maken en beter af te stemmen op je doelgroep.

    Op zoek naar professionele hulp? Contacteer dan onze digitale marketeers: stuur een e-mail naar [email protected] , bel naar +32 3 304 36 30 of neem hier contact op voor een persoonlijk gesprek! 

    Neem contact op