Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Stijn Joris

Gepubliceerd op

December 23, 2020

Tags

PR, Team LEWIS

Hebben we je aandacht getrokken met deze titel? Wel, dan is meteen de kracht van een onderzoek als PR-tool bewezen.


Onderzoek als PR-tool

Een peiling bij minstens 1.000 respondenten levert vaak representatieve en interessante resultaten op waarmee we inspelen op de actualiteit of aanhaken bij een alledaags fenomeen. Door die in een sterk persbericht te gieten, creëren we toegevoegde waarde voor de berichtgeving van de media en tegelijk waardevolle exposure voor onze klanten.

Daarmee is het principe van een onderzoek als PR-tool meteen in enkele zinnetjes uit de doeken gedaan. Voor de lol gingen we inhouse eens na wat de kerstgewoontes van ons team zijn. Bij deze onze resultaten: 55 procent van onze mensen zitten met reiskriebels en dromen van een citytrip als kerstcadeau. De kerstboom zetten en het lekkere kerstmaal zijn de favoriete kersttradities van telkens 40 procent van ons team. En dat we fijnproevers zijn, kwam eens te meer naar boven: we tellen bij LEWIS het hardst af naar de hapjes en de wijn op kerstavond of -dag. Het zijn enkele van de luchtige weetjes die we uit onze interne mini kerstenquête filterden.

Nieuwswaarde

Maar wat als we de draagwijdte van zo’n onderzoek gevoelig vergroten? Dat kan door de vragen af te stemmen op een zorgvuldig uitgekozen thema én de respondenten uit te breiden naar een groter aantal, verspreid over Vlaanderen, Wallonië, Brussel of zelfs België. Vanaf 1.000 respondenten krijg je al resultaten waarbij de foutenmarge verwaarloosbaar is. Dat maakt die resultaten relevant én geeft ze nieuwswaarde.

Stapel aan clippings

Qua thema’s en invalshoeken kan je heel wat kanten uit. De vragen worden door een gespecialiseerd onderzoeksbureau gesteld. Het zorgvuldig kiezen van de interessantste resultaten én deze in een strak persbericht gieten, dat nemen wij voor onze rekening. De eindafrekening: een stapel aan clippings. Enkele voorbeeldjes? Het voorbije jaar deden we bijvoorbeeld een onderzoek naar het slaapgedrag van de Belg voor beddenspecialist Swiss Sense. Voor fietskledingmerk Vermarc Sport polsten we naar de evolutie van ons fietsgedrag tijdens de lockdown. Bij HelloFresh hoefden we zelfs geen onderzoeksbureau in te schakelen. De interessante data die de maaltijdboxenleverancier zelf aanleverde, resulteerden in enkele sterke persberichten waar media graag mee aan de slag gingen.

Met wat creativiteit, de juiste timing en een sterke PR-aanpak loont zo’n survey, intern onderzoek of het gebruiken van beschikbare data dus zeker de moeite. Mocht je er graag meer informatie over willen, aarzel zeker niet om ons te contacteren.

Neem contact op