Skip to main content
TEAM LEWIS LEWIS

Door

Dan Masser

Gepubliceerd op

April 14, 2018

Tags

crisiscommunicatie

Een crisis is een gebeurtenis of een reeks gebeurtenissen die op lange termijn een risico vormen voor de reputatie van een bedrijf of de organisatie zelf in gevaar brengen. Zo’n situatie kan uit het niets ontstaan, maar het kan ook zijn dat een bestaand probleem zich ontwikkelt tot een situatie die nog veel ernstiger is.


Crises en problemen kunnen worden onderschat, waardoor communicatieteams te luchtig omgaan met een situatie die vervolgens escaleert. Ze leunen dan in eerste instantie te veel op hun alledaagse routine en reageren niet adequaat genoeg om het probleem direct in de kiem te smoren.

Ben je echt voorbereid op de ergste crisis?

Een crisis van de hoogste categorie kan zo ongelofelijk snel ontstaan dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren en proactief te blijven. Wanneer zowel interne als externe stakeholders betrokken zijn en informatie vragen én delen, kan er ruis optreden. Het gevolg is een zeer stressvolle gebeurtenis waarbij het verloop moeilijk is in te schatten, wat uiteindelijk een enorme impact kan hebben op resources, het marktaandeel en de reputatie van een organisatie.

Om goed in te schatten of jouw organisatie is voorbereid op een crisis, stel je dan een ‘worst-case’ scenario voor. Waar lig je ’s nachts wakker van? Vraag jezelf dan af of jij, je communicatieteam en je managementteam in staat zijn om een crisismanagementproject te laten slagen.

Dit houdt in dat je een goede balans moet vinden tussen besluitvorming en doen wat het beste is voor de reputatie van je organisatie.

Wat kun je doen?

  1. Bepaal direct samen met het team wat je reputatiedoelstellingen zijn.
  2. Weeg nauwkeurig je woordkeuze en acties af zodat je reputatie in stand blijft of zelfs verbetert.
  3. Neem snel de leiding over de situatie en communiceer met de belangrijkste doelgroepen via de juiste kanalen.
  4. Ben transparant en vertel een consistent en kloppend verhaal. Bij een crisis draait de boodschap vaak om het uitdragen van de bezorgdheid over de betrokkenen en het aantonen dat de organisatie zich inzet om de situatie te verbeteren. Je kunt dit echter alleen realistisch uitdragen als je hier ook naar acteert.

Hoe bereid je je voor op het beheren van een crisis?

  • Kweek goodwill bij belangrijke doelgroepen, zodat je al wat krediet hebt opgebouwd bij het uitbreken van een crisis.
  • Zorg dat iedereen – van het senior management tot aan alle afdelingen – beseft dat het beperken van reputatieschade centraal staat.
  • Stel jezelf betrokken op en weet met wie je moet praten, wanneer je met hen moet praten en hoe je met hen moet praten.
  • Zorg ervoor dat iedereen die bij het crisiscommunicatietraject betrokken is, de procedures begrijpt, evenals hun eigen rol in het proces en die van anderen. Gebruik hierbij concrete, op maat gemaakte plannen die goed moeten worden getest en geïntegreerd in de organisatie.

LEWIS heeft een speciale gids gecreëerd waarin advies staat om een crisis in goede banen te leiden: The LEWIS Guide to Reputation Management in a Crisis.

Neem contact op