Skip to main content
LEWIS

Door

Stijn Joris

Gepubliceerd op

June 2, 2021

Tags

communication, PR, Team LEWIS

Neen, dit is niet de zoveelste ‘Als we één ding leren uit het coronavirus…’ blog. Corporate Social Responsibility was voor de crisis al een ding en zal het straks nog meer zijn, het is meer dan een modewoordje. CSR kan je imago een flinke boost geven en een lange termijn-vertrouwensband met je consumenten creëren, maar het kan ook een slangenkuil worden als je de kantjes eraf loopt.


‘Corporate Social Responsibility’: staat sjiek, klinkt heel professioneel, maar ook een beetje afstandelijk. ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ is de Nederlandse term en die bekt een stuk stijver. Rekening houden met de mensen in je omgeving en het milieu bij het ondernemen. Dat dekt eigenlijk de lading. Het concept is niet nieuw, maar het gaat een alsmaar grotere impact hebben op de customer experience. 

Mondmaskers en ontsmettingsalcohol

Biermerken die een solidariteitsactie opzetten voor de horeca, textielbedrijven die extra mondmaskers produceren of doneren of alcoholstokers die geen gin of rum brouwen, maar ontsmettingsalcohol maken. Ze passeerden de voorbije weken allemaal de revue. Initiatieven die terecht massaal worden toegejuicht. In crisistijden levert het je zeker sympathie op om net dat stapje verder te gaan. Meer nog, het kan negatieve gevolgen hebben als je niet aan CSR doet terwijl al je concurrenten er wel op inzetten. Je kan er zomaar op afgerekend worden terwijl je je van geen erg bewust bent.

Macht aan de millennial

Vooral millennials hechten veel belang aan CSR. De prille twintigers die een steeds groter deel van de consumentenkoek opslorpen, hebben een groter sociaal en milieuvriendelijk geweten. Millennials staan erop dat multinationals op een verantwoorde en ethische manier gerund worden. Ze passen hun koopgedrag vliegensvlug aan om hun impact op het milieu te verkleinen en ook dat valt alleen maar toe te juichen.

Bovendien zijn ze erg kritisch. Ze nemen de vermeldingen op websites of etiketten niet zomaar aan, maar graven dieper en gaan na of die bedrijven echt wel recycleren en met organisch materiaal werken. Als de voorschriften niet nadrukkelijk worden opgevolgd of een bedrijf met een groen imago, er toch wat milieubelastende praktijken op nahoudt, dreigt een social media-storm. Sociale goede doelen steunen, maar intussen het niet zo nauw nemen met de werkomstandigheden van je personeel, het kan zwaar worden afgestraft.

Grote multinationals zijn al lang overtuigd van de kracht en maken jaarlijks hun plannen bekend in hun Corporate Social Responsibility strategy of pakken uit met hun resultaten in een Corporate Social Responsibility report. Wil je ook anders gaan ondernemen, bij LEWIS denken we graag met je mee.   

Neem contact op