Bij LEWIS België zijn het twee dames die de touwtjes stevig in handen hebben. Delphine De Pauw leidt het Brusselse team en Sara Thys ontfermt zich over het Antwerpse kantoor. Ze timmeren al jaren aan hun carrière en leerden zo het klappen van de zweep kennen. Op een dag als vandaag staan ze even stil bij alle vrouwen die met ongelijkheden moeten afrekenen. “Er is nog werk om vrouwen in topposities te krijgen om de juiste redenen. Internationale Vrouwendag is nog altijd cruciaal om dat aan te kaarten”, zeggen beide dames.
Internationale Vrouwendag. Welke waarde en betekenis hechten jullie daar als vrouwelijke teamleaders aan?
Delphine: “Een dag om even stil te staan bij wat vrouwen al hebben bereikt en vooral bij de rechten van de vrouw. Er is nog altijd sprake van ongelijkheid, anders bestond die dag niet.”
Sara: “Helaas krijgen vrouwen wereldwijd nog altijd niet dezelfde kansen. Wij mogen absoluut van geluk spreken dat er ons niets in de weg gelegd werd om het te schoppen tot waar we vandaag staan. Bij LEWIS is er van een glazen plafond zeker geen sprake, maar op zo’n dag moeten we aandacht schenken aan vrouwen waarvoor dat niet vanzelfsprekend is.”
Welke ongelijkheden stoorden jullie recent nog?
Delphine: “Ik las onlangs dat staatssecretaris Sarah Schiltz de wet op vrouwenquota bij beursgenoteerde bedrijven wil aanscherpen. Dat gaf me een dubbel gevoel. Ik sta zeker achter die quota, maar moeten we ons ook niet afvragen of ze de credibiliteit van vrouwen niet aantasten? Zulke rollen moeten ingevuld worden op basis van skills, niet gender. Er is nog altijd werk om vrouwen in topposities te krijgen om de juiste redenen. Precies daarom blijft Internationale Vrouwendag cruciaal. We hebben nog een hele weg af te leggen.”
Sara: “Quota mogen niet de motivatie zijn om iemand een functie toe te kennen. Misschien zit er zelfs een groter probleem in de midden- en onderlaag. Als je alleen al kijkt naar het aantal mensen dat deeltijds werkt in ons land, dan blijkt dat slechts 10 procent van de mannen deeltijds werkt, terwijl dit bij vrouwen zo’n 40 procent is met als voornaamste reden ‘zorg voor de kinderen’. Iedereen die voltijds wil werken moet daarvoor de mogelijkheden krijgen. Denk aan flexibele werktijden, flexibiliteit naar thuiswerk, betere opvangmogelijkheden. Ik hoop alvast dat de pandemie ons op deze punten toch wat lessen gaat geleerd hebben.
Naar welke vrouwen gaat jullie bewondering op zo’n dag als vandaag uit?
Delphine: “Ik kijk zowel op naar de vrouwen rondom mij als naar degene waar ik succesverhalen over lees of beluister in podcasts zoals ‘50Koffies’, ‘Wat zij wil’ of ‘Marketingmadammen’. De afleveringen met Dewi Van de Vyver (CEO Flow Pilots), Carole Lamarque (CEO Duval Union), Charlotte Matthys (founder Nona Drinks) en Ingrid Renders en Anne Cornut (founders Maison Slash) zijn me sterk bijgebleven. Daarnaast heb ik ook veel respect voor het werk van Elke Jeurissen (founder van Fierce Ladies) en Ilham Kadri (CEO van Solvay).”
Sara: “Hoewel ik vooral mijn eigen pad wil bewandelen, heeft bijvoorbeeld Sophie Wilmès wel indruk op me gemaakt. Als moeder van vier schopte ze het op korte tijd tot onze eerste vrouwelijke premier. Zij is een uitstekend voorbeeld van een vrouw die haar dromen waarmaakt, in combinatie met een moederrol. Een grote inspiratie voor heel veel tienermeisjes.”
Hoe uitdagend ervaren jullie het om een job met veel verantwoordelijkheid te combineren met een druk gezinsleven als mama van twee jonge kinderen?
Delphine: “Ik worstelde lang met een schuldgevoel. Als het op het werk allemaal goed liep, voelde ik me schuldig dat ik er thuis misschien iets minder was en omgekeerd. Intussen lukt dat aardig, ik kan me trouwens inbeelden dat mannen hier ook mee te maken krijgen.”
Sara: “Het is een continue strijd om alle bordjes tegelijk in de lucht te houden. Je wil altijd en overal voor 100 procent het beste van jezelf geven, maar dat lukt nu eenmaal niet dag in, dag uit. Ik heb dat leren loslaten. Ik kan niet elke dag én de beste mama, de beste partner én de beste teamlead zijn, maar ik vind het geweldig om al die rollen te combineren.”
Hoe veelzijdig moet een Head of Office bij LEWIS zijn? Wat wordt er van jullie allemaal verwacht?
Delphine: “Wij gaan eigenlijk over alles, van administratie tot persoonlijke problemen van collega’s en klantenissues. In onze rol draait het veel om het menselijke. Soms zijn we meer psycholoog dan consultant. Het is constant schipperen, maar dat maakt het ook net zo leuk.”
Wanneer halen jullie het meeste voldoening uit die veeleisende rol?
Sara: “Dat kunnen kleine dingen zijn. Een monday catch up die vlot verloopt en me energie geeft of een knuffel van de kinderen om maar enkele voorbeelden te noemen. Maar wat ik vooral geleerd heb, is dat ik het moet doen voor mezelf.”
Delphine: “Je moet de bevestiging van binnenuit halen en vooral geven aan anderen. De kleine wins van elke dag of iemand die jouw advies oppikt, daar doe je het voor.”
Hoe rekenen jullie met de moeilijke, stressvolle momenten af?
Sara: “Een uitspraak die Delphine en ik vaak herhalen, werkt echt: ‘in de grote wereldorde is dit probleem slechts één heel klein puntje’. Soms kan het ook deugd doen om je hart eens te luchten bij iemand.”
Delphine: “Je kan jezelf bij een tegenslag ook altijd de vraag stellen: ga ik hier over een jaar nog mee inzitten? Dat helpt ook om je minder druk in iets te maken.”
Sara: “In één jaar verandert er zoveel in een agency. Op korte tijd doe je een ton aan ervaring op.”
Delphine: “Elk jaar in het agency leven is een hondenjaar. Je moet dat maal zeven doen. (lacht)”