Skip to main content
LEWIS

Door

Charlotte Herelixka

Gepubliceerd op

June 23, 2021

Tags

communicatie, PR, Team LEWIS

Mindmappen – letterlijk ‘je geest in kaart brengen’ – is het proces waarbij je teksten of gedachten visueel structureert aan de hand van kernwoorden die vertrekken vanuit één centraal thema. Het is een beproefde techniek bij studenten om cursussen samen te vatten, maar wist je dat het ook heel nuttig kan zijn in PR? Bijvoorbeeld bij brainstorms, de analyse en de meest opvallende take-aways van surveyresultaten, de voorbereiding van een pitchpresentatie of zelfs voor een blog als deze.


Wat gebeurt er in onze hersenen?

Voor we in de voordelen duiken, misschien even wat achtergrondinformatie. Het is psycholoog en pedagoog Tony Buzan die het mindmappen ontwikkeld zou hebben in de jaren 60¹. Mindmappen zet onze beide hersenhelften aan tot samenwerken: zo is de rechterhelft dominant in ritme, ruimtelijk inzicht, volledigheid, voorstellingsvermogen, kleuren … en is de linkerhelft dominant in woorden, logica, getallen, volgorde, lineariteit, analyse en lijsten. Een mindmap laat je nieuwe verbanden zien zonder het grotere geheel uit het oog te verliezen. Zo kom je vanzelf tot meer nieuwe associaties en ideeën².

Word een betere schrijver

Mindmappen voedt je creativiteit omdat je je ideeën in een oogopslag kunt vastleggen en je zou er ook 20-30% productiever van worden. Daarnaast zou het ook een betere schrijver van je maken. Een studie bij studenten waarbij de ene groep mindmappingsoftware mocht gebruiken en de andere niet, toonde aan dat de teksten van de mindmapgroep meer relevante details en beter georganiseerde en aan elkaar gelinkte ideeën bevatten dan de paragrafen van de controlegroepen³.

Mindmappen in PR

Ook in PR kan een mindmap van pas komen, bijvoorbeeld bij het brainstormen. Het laat je toe om ideeën makkelijker te linken en te visualiseren dan in een doorlopende tekst. Het is bovendien overzichtelijk om (in realtime) te delen met je brainstormende collega’s. Daarnaast is het ook een dankbare tool om complexe informatie bevattelijk voor te stellen en te synthetiseren, zoals bijvoorbeeld een resem briefingdocumenten van een klant/prospect als voorbereiding op een pitch of een survey waar je de belangrijkste inzichten uit wil puren om in een persbericht te gieten. Het laat toe om eerst je gedachten te ordenen en een structuur te bepalen, voor je in de details duikt. Een mindmap is aangepast op 1, 2, 3, maar een uitgeschreven tekst omgooien, kost meer tijd.

Digitaal mindmappen

Mindmappen kan op papier – voor de lettering-liefhebbers: je vindt prachtig vormgegeven mindmaps op TikTok –, al zijn die minder flexibel en kan het snel een boeltje worden als je meer ideeën hebt dan plaats. Online alternatieven zoals Mindmeister of Coggle hebben het voordeel dat je onbeperkt ideeën kunt spuien en ze van plaats kunt veranderen of verwijderen. Met de gratis versies heb je telkens recht op drie mindmaps. Wil je er meer, dan moet je er eentje verwijderen of overschakelen naar een betalende versie. Bij Mindmeister krijg je er trouwens gratis inspirational quotes bij – het kan je fantasie maar prikkelen.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap
[2] Buzan, T. & B (2011). Mindmappen. Vergroot je creativiteit, verbeter je geheugen, verander je leven. Pearson
[3] https://www.mindmeister.com/blog/mind-mapping-benefits-who-needs-mind-maps/

 

Neem contact op