Je hebt inmiddels vast wel gehoord over een nieuwe app die binnen de kortste keren wereldnieuws is geworden. Clubhouse, het audioplatform dat voorlopig alleen op uitnodiging toegankelijk is, heeft al een aantal grote namen als gebruikers – waaronder Drake, Tiffany Haddish, Jared Leto, Elon Musk en, meest recent, Mark Zuckerberg.
Het duurde niet lang of miljoenen mensen haastten zich om de app te downloaden (met 2,3 miljoen downloads in januari en in totaal 6 miljoen gebruikers tot nu toe). Niet zo gek ook, gezien de hoge mate van exclusiviteit. Om in het clubhuis te komen, heb je eerst die gewilde uitnodiging nodig.
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een app die Instagram-waardige foto’s, social video’s en DM’s vervangt door live gesprekken. Clubhouse omschrijft zichzelf als “een nieuw type netwerk op basis van gesprekken” waar mensen “vrienden en nieuwe mensen over de hele wereld kunnen ontmoeten – om verhalen te vertellen, vragen te stellen, te debatteren, te leren en geïmproviseerde
gesprekken te voeren over duizenden verschillende onderwerpen.” Zie het dus letterlijk als een clubhuis vol met in real-time, ongefilterde ‘podcasts’ waar gebruikers in en uit verschillende rooms kunnen springen om iets te bespreken, of gewoon te luisteren.
Met een eindeloze hoeveelheid aan gesprekken tussen vrienden en vreemden, van marketingtrends tot ondernemerstips, bootst de audio-app een vorm van interactie na die we vóór de pandemie gewoon zo met mekaar deelden. Een wereldwijde ‘home party’ met een divers publiek, interessante gesprekken en netwerkmogelijkheden. Het is zonder meer de nieuwe hype in het land van social media. En daarom wil iedereen momenteel een uitnodiging. De hoge mate van exclusiviteit creëert een drang om bij het selecte gezelschap te willen horen.
Hoe werkt de Clubhouse-app?
Het opzet van Clubhouse is een soort combinatie van een Zoom-call, een podcast en een talkshow – allemaal zonder beeld. Gesprekken worden door hosts aangemaakt: een virtuele ruimte waar gebruikers samenkomen om een onderwerp te bespreken. De maker van de room fungeert tegelijkertijd als moderator, bijvoorbeeld om te bepalen wie de ruimte kan betreden, wie mag praten en wie er nog meer als moderator deelneemt. De rooms worden gepland of ontstaan spontaan. Alle interactie in de rooms is gebaseerd op voice, zonder dat er dus een camera aan te pas komt. Daarnaast wordt er niets permanent opgenomen en verdwijnen gesprekken zodra ze zijn afgelopen.
Met een uitnodiging voor Clubhouse heb je toegang tot alle openbare gesprekken in de verschillende rooms. Wanneer een gebruiker een room betreedt, wordt de audiochat ingeschakeld en kan een geïnteresseerde gebruiker zijn hand opsteken om te worden uitgenodigd voor de paneldiscussie. Je kunt natuurlijk ook je eigen room hosten, al zie je vooral dat bekende namen, met een groot bereik op andere kanalen, ook het populairst zijn in het nieuwe, digitale clubhuis.
Hoe krijg ik een uitnodiging voor Clubhouse?
Om in de illustere en exclusieve club te komen, heb je op dit moment dus een uitnodiging nodig. De app is daarnaast nog in bèta en alleen beschikbaar op iOS. iPhone-gebruikers kunnen de app alvast downloaden, een gebruikersnaam reserveren en komen zo op de wachtlijst. Het is ook onduidelijk wanneer de toegang wordt geopend. Wel stelt Clubhouse dat het platform “voor iedereen” is en dat ze “eraan werken om het zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de wereld.” De enige manier om nu toegang te krijgen, is via een uitnodiging van een bestaand lid.
Wat is dan de gemakkelijkste manier om een uitnodiging voor Clubhouse te krijgen? Benut je netwerk en vraag om een uitnodiging! Of je nu op LinkedIn of op Instagram zit, je kent vast wel iemand die bij de club zit. Dat die club alleen op uitnodiging toegankelijk is, maakt zonder meer deel uit van de aantrekkingskracht van het nieuwe sociale platform. Althans, voorlopig nog. Het biedt tegelijkertijd een interessante strategie voor aankomende (platform)lanceringen.
Hoe kan ik Clubhouse voor mijn merk gebruiken?
De grote aantrekkingskracht van Clubhouse laat zien dat het voor merken zeker interessant is om toe te treden tot de (voorlopig nog) exclusieve audiowereld. Zowel merken als hun ambassadeurs of executives kunnen met behulp van actieve bijdrages een stuk autoriteit claimen binnen een bepaald onderwerp. Zij het via het deelnemen aan paneldiscussies of het opzetten van eigen rooms. Allemaal op een geheel nieuwe wijze, waar het allemaal draait om stem – en het gebruik daarvan.
Volg de laatste updates
Het audioformat van Clubhouse maakt het eenvoudig om te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Maak daarom gebruik van de veelvuldigheid aan onderwerpen waarover wordt gesproken; het is tegelijk ook een kans om te luisteren naar wat jouw beoogde publiek interesseert. Met een scherp oor en een samengestelde feed van nieuws uit de branche en de nodige trends, kun je een boeiende contentstrategie ontwikkelen. En die kun je vervolgens weer op al je andere kanalen inzetten.
Zet in op Executive Profiling
Vestig je executives (of merk) als opinieleiders en branchedeskundigen door eigen rooms te creëren of deel te nemen aan trending gesprekken. Bespreek relevante onderwerpen, host paneldiscussies en werk samen met andere experts om inzichten te delen en je merkwaarde te bewijzen. Stimuleer de betrokkenheid door het toevoegen van vragen of eventuele opmerkingen. Bouw daarna een community op door Instagram en Twitter te koppelen aan het Clubhouse-account. Zo loop je als merk geen enkel gesprek mis!
Test nieuwe ideeën
Er zijn ook een aantal rooms in Clubhouse die zijn gericht op het ontvangen van feedback – zelfs rooms die worden gehost door de ontwikkelaars zelf. Met de real-time indeling van het platform is er een geweldige kans om nieuwe ideeën uit te proberen en waardevolle feedback te krijgen. Test ideeën voor webinars of deel nieuwe podcastonderwerpen en vraag de luisteraars wat ze ervan vinden. Je kunt ook een gesprek aangaan met branchegenoten om creatieve oplossingen te vinden voor veelvoorkomende problemen waarmee jouw merk te maken heeft.
Bouw een netwerk op
Zonder de noodzaak van een camera, zijn alle introducties plotseling zo simpel als het zeggen van “hallo”. Het spraakformat maakt van het platform een sterke basis voor netwerken. Rooms eindigen dan ook vaak met een handvol aan nieuwe connecties. Begin met het opbouwen van volgers door simpelweg vragen te stellen en deel te nemen aan gesprekken. Deelnemers van rooms zullen dit opmerken, je profiel bekijken en je al gauw volgen.
Blijft de Clubhouse-hype nog lang aanhouden?
We kennen allemaal the rise and fall van nieuwe apps en social media. Het succes hangt in eerste instantie voornamelijk af van het vermogen om nieuwe gebruikers aan te trekken. De eerder genoemde exclusiviteit stimuleert momenteel de interesse en de groei van het aantal clubleden. Maar wat gebeurt er als Clubhouse voor iedereen beschikbaar is? Kan de app de rage dan nog volhouden en zijn trending spot behouden?
Dat moet nog blijken. Voor nu is het een nieuwe manier om met elkaar in contact te komen, ideeën te delen en inspiratie op te doen. Omdat het platform sterk afhankelijk is van de input van de gebruikers, zal die user generated content uiteindelijk het succes (of de teloorgang) van Clubhouse bepalen.